KAMIS - Liście Laurowe 6g

Be the first to review this product

Availability: In stock

$1.29
OR

Quick Overview

Liści Laurowych związane są z zawartością olejku eterycznego, garbników i goryczy, które nadają im przyjemny, korzenny zapach i gorzkawy, specyficzny smak. Liście Laurowe są przyprawą o szerokim zastosowaniu. Poprawiają smak wielu zup (ziemniaczana, grochowa, fasolowa, kapuśniak, żur), flaków i potraw mięsnych, zwłaszcza z dziczyzny i wołowiny. Wzbogacają smakowo sosy, gulasze, drób, galarety, gotowane ryby oraz potrawy z raków i krabów. Liście Laurowe są niezastąpionym dodatkiem do marynat warzywnych (ogórki, buraki, kapusta), mięsnych, rybnych i grzybów. Przyprawa ta łagodzi słone potrawy oraz posiada właściwości pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie. Liście Laurowe stosuje się zazwyczaj w całości, ale mogą być także używane w postaci sproszkowanej.

KAMIS - Liście Laurowe 6g

Double click on above image to view full picture

Zoom Out
Zoom In

More Views

Details

Drzewo laurowe było wykorzystywane już w czasach starożytnych - Grecy zakładali wieńce laurowe na skronie swoich bohaterów, poetów, czy zwycięzców starożytnych olimpiad. Według legendy greckiej w drzewo laurowe zamieniona została Dafne, która nie chciała nikogo poślubić. Liście laurowe chroniły przed czarami, podobno mogą przyczyniać się do spełnienia życzeń - wystarczy na kartce papieru napisać życzenie, złożyć kartkę na trzy, położyć trzy liście, zgiąć całość jeszcze raz na trzy i odłożyć paczuszkę w ciemne miejsce. Kiedy życzenie się spełni, należy spalić paczuszkę w podzięce. Ma właściwości halucynogenne - podobno Joanna d'Arc rzuła je regularnie. Obecnie drzewa laurowe rosną w Chinach, Izraelu, Algierii, Maroku, Libanie, Turcji, Jugosławii, Rosji, Grecji, Włoszech, Hiszpanii, Portugalii, Francji, Meksyku i na południu USA. Liście dobrej jakości są duże, niepołamane i barwy zielonej. Suszone mają intensywniejszy i mniej gorzki niż świeże smak. Aby poczuć zapach olejku eterycznego zawartego w tych liściach, należy potrzeć lub złamać suszony liść. Olejek ten jest czasem wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Jest to popularna przyprawa używana do marynowania warzyw, nadaje wspaniały smak gulaszom, nadzieniom i rybom. Przed podaniem należy je usunąć z jedzenia, by danie nie nabralo gorzkiego smaku oraz by się nie udławić w sytuacji próby konsumpcji liścia.

Product Tags

Use spaces to separate tags. Use single quotes (') for phrases.